toegankelijke website.jpg

// Wat is een toegankelijke website?

Een toegankelijke website is niet alleen prettig voor mensen met een beperking, maar voor iedereen. Denk aan een slechtziende die schermlezers gebruikt, een bezoeker met een tijdelijke blessure, of iemand die een website op een mobiele telefoon bekijkt in fel zonlicht. 

Toegankelijkheid zorgt ervoor dat jouw site voor een breder publiek bruikbaar is, en dat versterkt je impact en bereik.

Gelukkig weten wij bij Zite precies hoe we jouw website toegankelijk moeten krijgen, én houden. Wil je daar meer over weten? 

 

Bel Zite Media 

// De basisprincipes van een toegankelijke website

Toegankelijkheid draait om vier kernprincipes: 

  1. Een toegankelijke website is waarneembaar
  2. Een toegankelijke website is bedienbaar
  3. Een toegankelijke website is begrijpelijk
  4. Een toegankelijke website is robuust 

(W3C’s WCAG-richtlijnen). 

Dit betekent onder andere dat tekst goed leesbaar moet zijn, contrasten scherp genoeg zijn, en alle interactieve elementen zoals knoppen logisch functioneren.

Daarnaast beschrijft de website visuele content met alternatieve tekst en je zorgt ervoor dat je website ook zonder muis of touchpad te gebruiken is.

 

// Een toegankelijke website, soms wettelijk verplicht

Digitale toegankelijkheid is wettelijk verplicht voor Nederlandse overheden (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) en instellingen uit de (semi-)publieke sector. 

Het is verplicht om te voldoen aan de eisen van WCAG 2.1, niveau A en AA. Sinds 5 oktober 2023 wordt WCAG 2.2 A en AA aanbevolen.

 

// SEO voordelen van een toegankelijke website

Door je website volgens de WCAG richtlijnen op te zetten zal je site direct ook beter scoren in zoekmachines. Zo wordt het gebruik van koppen en subkoppen zowel voor de toegankelijkheid als voor de zoekmachines belangrijk gevonden voor een goed leesbare tekst, en dus scoor je daar beter op. 

// Wat kan ik doen? 

In het meest ideale geval, houd je bij de briefing van een nieuw project al rekening met de toegankelijkheid van een nieuwe website. Want zowel in de structuur van de inhoud, het ontwerp de techniek én de inhoud zelf zijn van invloed op de toegankelijkheid van jouwe website.  

// Kleine aanpassingen, groot effect 

Je hoeft geen groot budget te hebben om een website toegankelijk te maken. Gebruik heldere taal, duidelijke koppen en eenvoudige navigatie. Test of jouw site werkt met alleen een toetsenbord, en stel je website zo in dat schermlezers hem goed kunnen interpreteren. Vaak kun je al veel bereiken door simpelweg bestaande tools en technieken beter te benutten.

// Testen, testen, testen

Een toegankelijke site bouwen is stap één, maar hoe weet je of het echt werkt? Test je site met hulpmiddelen zoals schermlezers en kleurcontrast-checkers. Vraag ook om feedback van gebruikers met verschillende achtergronden. Dit helpt niet alleen bij het opsporen van obstakels, maar geeft ook waardevolle inzichten voor verdere verbetering. 

// Een toegangkelijkheids­verklaring

Wil je de website écht op orde hebben, met een (in sommige gevallen verplichte) toegankelijkheidsverklaring, dan zul je de website periodiek moeten testen op alle vier hoofdlijnen. Omdat het testen niet volledig geautomatiseerd kan, er zijn immers veel 'zachte' factoren zoals 'begrijpelijke taal' en 'logische navigatie', is het een tijdrovende klus die veelal wordt uitbesteed aan gespecialiseerde bureau's. 

Door met een bureau te werken bespaar je veel tijd in het zoeken naar de onderdelen die je moet aanpassen, en blijft er meer tijd over om de site écht toegankelijk te maken. 

// Een toegankelijke toekomst

Een toegankelijke website is niet alleen een wettelijke vereiste voor sommige sectoren, maar ook een investering in inclusiviteit en gebruiksvriendelijkheid. Het helpt je merk sterker te positioneren, verbetert de posities van jouw website in Google en laat zien dat je iedereen serieus neemt. 

Door nu te investeren in toegankelijkheid, bouw je aan een online omgeving waar écht iedereen welkom is.

// Mogen wij je helpen met het opzetten van een toegankelijke website?

Wij helpen je graag met het opzetten van een toegankelijke website, het periodiek (laten) testen en het doorvoeren van veranderingen aan jouw website om deze toegankelijk te maken. In ieder facet. 

Meer weten? Bel ons op 015-2564938 of neem op een andere manier contact met ons op. 

// brieven, taarten, pakketjes of bezoek?

Zite Media B.V.
Molenstraat 26
2611KB Delft

// bellen of e-mailen?

Tel: 015-2564938
E-mail: info@zite.nl

Helpdesk

// ons rekeningnummer kwijt of de voorwaarden inzien?

BUNQ IBAN:
NL35 BUNQ 2039 098 321

Algemene voorwaarden